Foto van Jennifer Albers met de blogtitel: Groei vindt plaats buiten je comfortzone - Kunst als spiegel van je eigen-wijsheid.

“Om je gezicht te zien, gebruik je een spiegel; om je ziel te zien een kunstwerk.”

JA! Deze quote van George Bernard Shaw raakt de kern van mijn werk als kunstzinnig coach … en is zo wáár voor ons allemaal!

Hoe komt het dat enkel en alleen práten over onze ‘problemen’, er wel voor zorgen dat je het rationeel gaat snappen…. maar het vervolgens niet lukt om het gevoel ook echt te veranderen in jezelf?

Vaak kom je niet tot de kern met alleen erover praten. Wat je nodig hebt is een verbinding tussen je hart, hoofd en handen: Creatiekracht is wat het verschil maakt! Ik leg je in deze blog graag uit:

 • Wat creatiekracht is en wat het voor jou betekent als het vol AAN gaat
 • Hoe kunst maken je heelt
 • Het nut van … paniek!
 • Waarom we minder moeten praten en denken …en meer voelen en dóen
 • Waarom je comfortzone je juist níet gelukkig maakt.
 • dat in pijn soms een fijn zit

Ready? Let’s go! 🙂

You use a glass mirror to see your face, you use works of art to see your soul - George Bernard Shaw

Vastlopen in jezelf

Bijna allemaal lopen we weleens helemaal vast. Met jezelf, je werk, je relatie, of een combinatie van meerdere hiervan. Bam! Daar is ‘ie dan: de bodem van de put. Je wilt het Anders.

Emotionele ladingen en gevoelsmatige pijnpunten kunnen je enorm blokkeren in het genieten van je leven. ‘Praat er eens met iemand over’, is een veel gehoord advies. Als je vastloopt in je leven, is hulp zoeken een goed idee.

Hoeveel mensen kennen we, inclusief jij en ik, die weinig tot geen resultaat behalen door enkel en alleen met een professional te práten over hun ‘kwesties’?

Ik steek in ieder geval zelf meteen mijn hand op! “Joehoe, hier!”

Ik heb namelijk in meerdere periodes in mijn leven bij psychologen gezeten… met momentopnames van inzichten… die daarna helaas weer wegzakten. Het beklijfde niet goed genoeg om écht voor veranderingen bij me te zorgen.

Voor mij werkte dit in ieder geval niet. Van wat ik om me heen hoor, ben ik hierin niet alleen.

Hoe kom je erachter wat echt innerlijk, in je emoties en gevoel gaande is? Hoe weet je op welke manier ze je wellicht onbewust belemmeren in het voluit leven van je leven?

Kunst maken heelt

Na een zwaar dieptepunt in mijn leven ging ik de opleiding tot kunstzinnig coach bij De Kleine Tiki doen. Hier ging ik zélf ervaren hoe helend kunstzinnig werken kan werken.

Door zelf het effect te voelen van een oefening, leerde ik wat bepaalde activiteiten en oefeningen ook voor anderen kunnen betekenen. Dat betekende zelf ‘diepgaan’ in bepaalde persoonlijke processen.

Oef… auw… Dat was niet altijd makkelijk. Ik ben mezelf vaak hierbij tegengekomen. Van verdriet tot boosheid tot intens genieten tot verbinding voelen met mezelf en anderen: alles passeerde de revue. Ik had geen idee dat kunstzinnige activiteiten zoveel teweeg konden brengen.

Ik had mezelf voor deze tijd nooit creatief of kunstzinnig gevonden. Sterker nog: Ik liep met een grote boog om kunstzinnig materiaal heen.

Maar … deze activiteiten in de opleiding gaven me opzienbarende inzichten over mezelf. Inzichten die wèl beklijfden en waar ik nog dagelijks wat aan heb. *yay* ?

Eigen-wijsheid

Als er door jezelf iets letterlijk zichtbaar wordt gemaakt van binnenuit, dan mag het eruit. Je maakt wat los uit het gedeelte van jezelf waar je je niet bewust van bent. Je laat wat los en het mag ge-uit worden. Het onzichtbare, zichtbaar maken. Hierdoor kun je het zien, voelen, ervaren en je er bewust van worden. Je onbewuste toont iets aan je bewustzijn.

Hierdoor zie of voel je soms ineens iets waar je je eerder nog niet van bewust was. Je voelt verbanden tussen situaties en krijgt inzichten die je iets vertellen.

Deze wijsheid zat al die tijd al in je, je moet er alleen contact mee leren te maken en je innerlijke wijsheid de tools geven om zich te kunnen uiten. Dat is wat kunst maken vanuit je gevoel met je doet.

Comfortzone is stilstaan

Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je het resultaat wat je altijd hebt gekregen. Wil je verandering? Maak bewust andere keuzes in je leven.            Stap. Uit. Je. Comfortzone.

Groei vindt niet plaats in je comfortzone, groei ligt daarbuiten. De wereld ligt voor je open, als jij maar durft! Een gelukkiger, completer, vrijer leven met onbeperkte kansen en mogelijkheden. ‘This is where the magic happens…!’

Groei vindt plaats buiten je comfortzone

Stel je voor, een leven WEG van:

 • depressie,
 • jezelf beperkingen opleggen,
 • jezelf vertellen wat je allemaal níet kan,
 • de lat steeds hoger leggen,
 • overal controle over willen hebben,
 • jezelf verliezen in het pleasen van anderen,
 • piekeren over wat iedereen van je wil en vooral: ‘Wat iedereen van je denkt…’
 • aannames en oordelen, van zowel jezelf als van -en over- anderen.

Wil je hiervan af? Guess what: Hoe raar het ook mag klinken: deze hierboven genoemde ‘geluksbeperkingen’ liggen ín je comfortzone!

Want let op deze valkuil:

Zelfs negatieve dingen kunnen jouw comfortzone zijn, als dat is wat je al kent! De mens blijft namelijk graag bij wat hij kent, ook al brengt dat pijn. Ook al brengt dat geen geluksgevoel.

De ‘Fijn in de Pijn’

Het kan zelfs zo zijn dat het negatieve je soms… ook wat positiefs oplevert. Ja, dat klinkt raar, hè?

Voel eens voor jezelf of dit iets in je raakt, of je iets herkent: Iets fijns wat niks te maken lijkt te hebben met het negatieve wat je kwijt zou willen raken. En toch zit dit positieve bijeffect aan dat negatieve vast. Zonder dat je je er daar van bewust bent.

Ook in pijn kan soms iets fijns zitten. Iets wat je er stiekem, onbewust ervan weerhoudt om écht een doorbraak te maken met het ‘negatieve’ wat je kwijt wilt raken. Interessant om te onderzoeken, toch?

Deze kansen op persoonlijke groei en het ontdekken van de beste versie van jezelf, liggen buiten je comfortzone. Beweeg jezelf buiten die grens! Je kunt het!

Dus… waarom stappen we niet allemaal meteen uit die comfortzone? Waarom is dat vaak zo lastig? Hier komt je denken, je ego in beeld….

Intuïtie kapotdenken

Heb jij weleens een spontane ingeving… een gevoel van iets wat je wilt, een kans, een wens, een droom….

…. maar zodra je erover nadenkt voel je een steeds groter groeiende weerstand?

En verhip: hoe lánger je erover nadenkt… bij nader inzien lijkt die hele eerste ingeving, dat opborrelende gevoel waarvan je hart een blije huppeltje maakte,

…. steeds belachelijker,

…. onmogelijker,

…. enger

…. en ondertussen voel je nu zelfs lichte paniek …

En denk je: “Help! Wat was dat voor belachelijk idee? Wie ben ik om dit te kunnen? Dit lukt me nóoit!”

Ken je dat paniekerige gevoel na een spontaan en blij idee? Ja…? Goed zo! 🙂

Jouw ingeving, je droom, je wens… Ze zijn een stille roep vanuit je ziel tot jou.

Je ziel, je bron geeft jou een signaal om je een richting aan te duiden waar je heen hoort te gaan in dit leven. Deze richting is jouw persoonlijke pad van groei, die tot mooie dingen leidt.

En die richting zal vrijwel altijd buiten je comfortzone liggen. Groeien doe je buiten je comfortzone.

Dát gevoel van lichte paniek is een duidelijk signaal dat je de grens van je comfortzone nadert! Stiekem ben je dus gewoon supergoed op weg! HA! *Yay voor jou!*

Sprong naar magie

Terwijl ik dit schrijf, krijg ik letterlijk kippenvel, want ik ken dit paniekgevoel zo goed! Oh man, vreselijk vind ik het! Zelfs bij het schrijven van dit blog had ik dat nog! Die paniek voelt echt. Het voelt eng. Je Denken/je Ego gaat in overdrive om je tegen te houden. Alles wat je Ego heeft gooit ‘ie al debatterend in je hoofd in de strijd om je híer binnen, in je comfortzone, te houden.

Je Ego loopt maar in je hoofd te toeteren waarom je vooral hier in je comfortzone moet blijven.

Waarom je vooral niet moet veranderen.

Waarom je geen nieuwe stappen of spannende keuzes moet maken.

Wat de gevaren zijn.

Alles kan hij heel goed beredeneren. Sterker nog: Het klinkt eerlijk gezegd allemaal heel Verstandig en Logisch wat ‘ie opsomt om niet verder te gaan met je eerste gevoel of ingeving. Lichte paniek begint op te komen bij je….

Maar eigenlijk is dit juist een heel interessant signaal, dit voelbare ‘lichte paniekmoment’. Je staat aan de grens van je comfortzone.

Die paniek is het teken dat je iets zeer interessants te pakken hebt met je eerste ingeving. Jouw idee, jouw wens, jouw droom… het is iets wat heel belangrijk voor je ziel is. Iets wat je te doen staat om jouw unieke zelf, te laten groeien in dit leven. Een nieuw pad, nieuwe kansen. Nieuw, daar is je Denken, je Ego geen voorstander van. ‘Nieuw is gevaarlijk’. Maar klopt die gedachte wel?

Die grens van je comfortzone bereiken is juist een teken dat je de sprong naar de magie die daarbuiten ligt, binnen handbereik hebt. Jawel: magie! Ga ervoor!

Creatiekracht

In het maken van kunst vanuit je gevoel geef je de wijsheid in jezelf, je ziel, de kans om zich duidelijker te laten horen en je de weg te wijzen. Je krijgt de kans om jezelf beter te leren kennen en keuzes te maken vanuit jouw intuïtie.

Je creatieve kracht, je creatiekracht, is de oorspronkelijke bron die we allemaal hebben. Iedereen is van oorsprong creatief!  Maar helaas hebben we het contact met deze aangeboren creativiteit vaak verloren. En dat is zo jammer!

Deze creatiekracht die we allemaal hebben,

 • versterkt je namelijk van binnenuit.
 • Ook versterkt het je probleemoplossend vermogen.
  • Daardoor maakt creativiteit je beter in je werk,
  • in relaties met anderen
  • en in het omgaan met nieuwe situaties.
 • Creatiekracht laat jou groeien en bloeien.
  • Meer plezier,
  • meer genieten van wat je al hebt
  • en van wie je al bent!
 • Je aangeboren creatiekracht helpt je op alle vlakken van je leven.
  • Dagelijkse keuzes voelen makkelijker,
  • problemen lijken minder ingewikkeld,
  • je ziet meer mogelijkheden
  • en voelt beter wat je nodig hebt.

Je creatiekracht versterkt Jou!

Elke beoefening van kunst, helpt je je eigen creatiekracht en intuïtie versterken en meer inzicht in jezelf krijgen. Elke dag iets kleins creëren, zal al merkbaar verschil opleveren in je contact met jezelf, je rust en intuïtie.

Voor creativiteit is moed nodig - Henri Matisse

Moedige kwetsbaarheid

Wat je ‘in het klein’ oefent bij kunst maken, helpt je dezelfde kwesties ‘in het groot’ toe te gaan passen, namelijk in je dagelijkse leven.

Kunst maken is jezelf kwetsbaar durven opstellen en nieuwsgierig zijn naar jezelf. Je geeft je bloot. Dat voelt kwetsbaar, maar eigenlijk is kwetsbaar zijn gewoon superdapper! En de dapperen kunnen groeien: Hoe dapperder je bent, hoe verder je komt. Verder dan je zelf voor mogelijk had kunnen houden.

Voor mij was het gevolg bijvoorbeeld, dat creatiekracht en talent gecombineerd met ervaring, maken dat ik nu anderen kan en wil helpen het fijner met zichzelf te hebben. Noem het mijn missie! 🙂

Ik wil namelijk heel graag dat jouw lichtje nog meer gaat stralen.

Dat je blij bent met wie je diep van binnen altijd al bent geweest.

Jij je pure en unieke zelf kent en wil zijn.

Je verdient het om te groeien en te bloeien en te genieten van wie je echt bent.

Wees je eigen grootste fan! Juich jezelf toe voor elk klein stapje dat je zet op jouw pad en ik juich met je mee en moedig je aan. *yay voor jou!* 🙂

Lieve groet,

Jennifer Albers

 

Super als je deze blog wilt delen!
Kunst als spiegel van je eigen-wijsheid
dit is een test voor de footer text